lauantai 5. elokuuta 2017

Pientä pohdiskelua

Pientä pohdiskelua. Olen matkani varrella havainnut, miten tarkalleen saman asian voi sanoa eri tavoin ja millainen vaikutus näillä sanoilla saattaakaan meihin olla. Kielellämme voimme saada aikaan joko hyvää tai pahaa, voimme siunata tai kirota. Raamattu puhuu paljonkin kielen vaikutuksesta.

Tässä yksi sellainen Raamatun paikka.
(Snl. 18:20-21) "Suunsa hedelmästä saa mies vatsansa kylläiseksi, saa kyllikseen huultensa satoa.
21. Kielellä on vallassansa kuolema ja elämä; jotka sitä rakastavat, saavat syödä sen hedelmää."

Tässä taannoin eräs jo vanhempi liikemies - joka oli tottunut käsittelemään isoja rahasummia - kertoi sanojen vaikutuksesta neuvottelu tilanteessa seuraavaa: "Kun neuvottelen vaikkapa 500 000 euron rahamäärästä, niin puhun mieluummin puolesta miljoonasta eurosta, koska sillä on ihan erilainen vaikutus vastapuoleen. Riippuen tietenkin kumppanin persoonasta, voin hallita ja johdatella häntä itselleni myönteiseen lopputulokseen jos haluan, useimpiin se kuitenkin tehoaa."

Miten paljon meitä loppujen lopuksi johdatellaan ja manipuloidaankaan? Sanomme ajattelevamme omilla aivoillamme, seisovamme totuuden puolella, mutta miten paljon siitä on ulkoapäin ohjailtua? Kuka meitä ohjailee? Onko se meillä uskovilla saatana, oma liha vai joku ihminen? Vai onko Jumala Pyhän Hengen kautta saanut hallintavaltaa meissä? Näitä sitä joutuu uskovaisena, pappina, seurakunnanjohtajana, sielunhoitajana jne. pohtimaan. Ainakin se pistää polvilleen huutamaan Herran puoleen; armoa, nöyryyttä, anteeksiantoa, viisautta, rakkautta, Pyhän Hengen jatkuvaa täyteyttä ja Hänen armolahjojaan (alkuk. karismaattisuutta), ei tässä muuten pärjää.

(Malakia 2: 7-9) "Sillä papin huulten pitää tallettaman tieto, ja hänen suustansa etsitään opetus; sillä hän on Herran Sebaotin sanansaattaja.
8. Mutta te olette poikenneet tieltä, olette opetuksellanne saattaneet monet kompastumaan, olette turmelleet Leevin liiton, sanoo Herra Sebaot.
9. Niinpä minäkin teen teidät halpana pidetyiksi ja alhaisiksi kaiken kansan edessä, koska te ette ole pitäneet minun teitäni, vaan olette olleet puolueelliset opetuksessa."

Älköön kukaan edes väittäkö, että tämä sana ei kuuluisi myös meille uuden liiton papeille.

Jokaisella uskovalla (kristuksen kirje) on vastuu, millaisen kuvan hän Jumalasta lähimmäiselleen välittää.

Mutta ennen kaikkea sitä vastuuta Jumala edellyttää sananpalvelijoiltaan: papit, opettajat, paimenet (vanhimmisto), evankelistat jne.

"Saarnapönttö" ei enää ole ainoa julistuspaikka, enemmän tavoitamme ihmisiä sen ulkopuolella: arkielämässä monin tavoin ja varsinkin tämän somen kautta enemmän kuin suomalaisten seurakuntien "saarnapöntöistä." Niinpä someen kirjoitetut asiat (sanat) on hyvinkin rinnastettavissa suunkautta lausuttuun sanaan.

Olemme Jumalan edessä vastuussa jokaisesta turhasta sanasta.
Olen itsekin ollut (olen edelleen) somessa vuosikausia. On ollut hirvittävää se räävitön, sydämetön ja tuomitseva sanankäyttö monien herranpalvelijoiden taholta veljiä ja sisaria kohtaan. Millaisen kuvan olemme (viides evankeliumi) maailmalle anteneet? Sanooko Jumala kerran meille oikeaoppisille; "menkää pois edestäni te laittomuuden (vääryyden) tekijät? Itse olen myös joutunut tekemään parannusta Jumalan edessä, joten minulla ei ole "muskeleita" lyödä kanssapalvelijoita.

 Siunausta jokaiselle ja kestetään vielä hetki

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti